Ogródek warzywny na balkonie – co warto wiedzieć
Warzywa są niezbędnym elementem każdej zrównoważonej diety. Warto wybierać te z ekologicznych upraw. Uprawa warzyw BIO wyklucza stosowanie syntetycznych nawozów mineralnych, pestycydów oraz sztucznych dodatków przyśpieszających wzrost roślin. Ich uprawa wymaga stosowania zatwierdzonych dla rolnictwa ekologicznego środków ochrony roślin oraz naturalnych nawozów. Nic więc dziwnego, że producenci warzyw BIO karzą sobie za nie słono płacić.
Warto pomyśleć o założeniu własnego ogródka warzywnego. Większość popularnych warzyw można z powodzeniem hodować nawet na balkonie. Ciekawym rozwiązaniem służącym do uprawy ziół i warzyw na balkonie są mini szklarnie.
Zanim jednak weźmiesz się za organizację balkonowego warzywniaka przeczytaj krótki poradnik.
Zaplanuj przestrzeń dla ogródka warzywnego
Zanim przystąpisz do prac ogrodniczych zastanów się jak chcesz zaplanować dostępną przestrzeń. Koniecznie wybierz miejsce nasłonecznione, ale pamiętaj, że warzywa nie powinny być wystawione na działanie silnych promieni słonecznych. Możesz sadzić rośliny zarówno w donicach mocowanych bezpośrednio do balustrad jak i w długich skrzynkach stawianych na podłodze. Innym rozwiązaniem, które pozwoli Ci na lepsze zaplanowanie dostępnej przestrzeni będzie zakup gotowych pionowych warzywników. Wystarczy, że ustawisz je przy ścianie i dodatkowo przytwierdzisz do poręczy balkonu. Możesz także zakupić metalowe lub drewniane kratki i przyczepić je bezpośrednio do ściany balkonu. Następnie wystarczy domontować do kratek podstawki na doniczki lub drewniane skrzynki na warzywa.

W jaki sposób uprawiać warzywa na balkonie?
Większość roślin możesz zacząć wysiewać już w drugiej połowie maja. Wtedy ryzyko wystąpienia nocnych przymrozków jest najmniejsze. Uprawa warzyw będzie różniła się w zależności od czasu jakim dysponujesz. Niektóre rośliny możesz wysiewać bezpośrednio do skrzynek. Wystarczy zachowywać odstęp jednego centymetra pomiędzy nasionami, a następnie przysypać je cieńszą warstwą ziemi. Do uprawy warzyw w pojemnikach wybierz ziemię żyzną, wyposażoną w składniki odżywcze. W sklepach dostępne są uniwersalne, półprzepuszczalne podłoża przeznaczone do hodowli warzyw. Gwarantują one odpowiedni przepływ powietrza, optymalne PH i zawierają najczęściej dodatki w postaci nawozów. Z koli rośliny zasiane w doniczkach wymagają dodatkowego nawożenia azotem w okresie intensywnego wzrostu. Związane jest to z częstym podlewaniem i wypłukiwaniem z donic tego cennego dla roślin pierwiastka.
Jakie warzywa można uprawiać na balkonie?
Z nasion w pojemnikach możesz wysiewać najbardziej popularne warzywa, takie jak: koper, seler naciowy, rukolę, a także rośliny pnące jak groch i fasola. Z kolei w doniczkach posadź pietruszkę, pomidorki koktajlowe oraz szczypiorek. Doniczki przeznaczone pod uprawę pomidorów warto wyposażyć w dodatkowe pierścienie lub tyczki, które pozwolą stabilizować plon rośliny.
Pamiętaj, również, aby zapewnić roślinom balkonowym odpowiednie nawodnienie. Najlepiej, aby we wnętrzu doniczki ziemia pozostawała wilgotna, a na zewnątrz delikatnie wysuszona. Duża wilgoć może przyczynić się do gnicia korzeni, a także rozwinięcia chorób grzybowych roślin.